Ogórki w marynacie do gyrosa
Robienie domowych przetworów to świetny sposób na poczucie spełnienia. Choć wymaga to wiele pracy i czasu, satysfakcja z robienia własnych przetworów jest tego warta.
Mam wspaniałą sałatkę z ogórków w marynacie do gyrosa. Przepis podała mi moja mama. Warzywa są chrupiące i lekko słodkie. Taka sałatka jest świetnym dodatkiem do każdej kolacji, grilla czy imprezy. Można ją również wykorzystać jako pyszny dodatek do kanapek.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków małosolnych gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 cebule
- 4 duże goździki
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 1,5 szklanki cukru
- 3 marchewki
- 2 łyżki stołowe soli niejodowanej sól kamienna
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroiłam w ćwiartki, cebulę w ćwiartki, a marchewkę w ćwiartki. Czosnek, czosnek i marchewkę również pokroiłam w plasterki.
W osobnej misce łączę ocet, cukier, sól i przyprawę do gyrosa. Do osobnej miski dodaję marynatę i pokrojone warzywa, dobrze mieszam i przykrywam na noc folią.
Wodę podgrzewam do zagotowania, a następnie dodaję marynatę. Zakręcam pokrywki. Zawsze używam nowych zakrętek. Upewniam się, że zakrętka i brzegi słoika są suche.
Pasteryzacja sałatki: Pojemniki pasteryzuję na mokro. Słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem, przykrywam ściereczką, a następnie zagotowuję wodę. Słoiki gotuję przez piętnaście minut, zaczynając od momentu zagotowania się wody. Najważniejsze jest, aby woda nie dotykała zakrętek. Wyjmuję je z garnka i odwracam do góry nogami. Następnie pozwalam im ostygnąć.
Gotowe produkty przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.
---
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas oczekiwania: 12 godzin
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 13 godzin 15 minut