Chleb z garnka

Łatwy

Oto przepis na najprostszy chleb, jaki można zrobić z garnka. Potrzebuje tylko 4 składników, a jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Potem wystarczy tylko dać mu trochę czasu

Ten chleb ma chrupiącą skórkę, dzięki której długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 450g mąki
  • 360g wody
  • 3g drożdży suszonych
  • 15g soli

Sposób przygotowania:

Ja przygotowałam chleb z mąkami typu 550, 720 i 1050. Wybierz swój ulubiony typ. ?
W misce łączę mąkę, drożdże i sól. Następnie dodaję letnie mleko i wyrabiam ciasto jeszcze przez kilka minut za pomocą miksera wyposażonego w haki do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być lepkie, ale nie za bardzo lejące. Dzięki temu chleb będzie miękki i delikatniejszy. Przykryj miskę folią i pozostaw do wyrośnięcia na trzy godziny. Podczas ostatniej godziny wyrastania chleba podgrzewam żeliwny garnek w piekarniku w temperaturze 230-250 stopni.
Ciasto pozostanie lepkie nawet po wyrośnięciu. Blat oprószam mąką, a następnie rozkładam na nim ciasto. Następnie za pomocą szpatułki do ciasta składam ciasto do środka. W razie potrzeby podsypuję mąką. Ciasto składam do środka, tworząc bochenek. Ciasto kładę złączeniem do dołu i rękami formuję okrągły bochenek. Na desce kładę kawałek papieru do pieczenia i układam bochenek złączeniem do dołu. Wierzch ciasta oprószam mąką, a następnie nacinam żyletką. Gdy ciasto jest już przygotowane, układam chleb i papier w patelni. Patelnię przykrywam i piekę przez 20 min. Zmniejszam temperaturę do 200°F, po czym zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 15-20 minut. Chleb powinien być ładnie złoty. Upieczony chleb ostrożnie przenoszę na kratkę. Po ostudzeniu kroję.

---

Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Całkowity czas: 3 godziny 45 minut