Ryba smażona w orzechach
Z czym najbardziej kojarzy Ci się zima? Z jakimi smakami kojarzy Ci się zima? Potrawy. To właśnie cięższe dania są bardziej sycące i starczają na dłużej, więc można je nazwać "rozgrzewającymi żołądek". W czasie świąt często jemy więcej ryb, a wiele z nich jest smażonych. Możesz dodać więcej wartości tej świątecznej rybie, oblewając ją pysznym sosem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na tę pyszną rybę. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo jak mi.
Składniki:
- Filet z dorsza
- 50g mąki pszennej
- 70 g mąki z orzechów laskowych
- 20 g parmezanu
- jajko
- Sól
Sposób przygotowania:
W moim przypadku użyłam gotowego proszku z orzechów laskowych. Jeśli nie masz takiego możesz uprażyć orzechy w piekarniku, a następnie zmielić je w blenderze. Mąki łączę ze startym parmezanem. Jajko podsmażam. Filety dobrze myję za pomocą peceta kuchennego. Dzięki temu usunę wszelkie ości, które wyczuję pod palcami. Następnie kroję rybę na mniejsze kawałki, po czym posypuję je solą. W międzyczasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju roślinnego. Rybę obtaczam w jajku, następnie w panierce z orzechów włoskich i smażę jeszcze przez kilka minut, aż panierka nabierze złotego koloru.
Rybę podaję z ulubionym dodatkiem - w moim przypadku surówką z kiszonej kapusty.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas całkowity: 20 minut
Wielkość porcji: 2 porcje