Faworki na piwie

Wyjątkowo delikatne i chrupiące faworki, to te przygotowane na piwie. Dzięki dodatkowi piwa ciasto jest bardzo delikatne. Nie musisz obawiać się dodatku alkoholu, podczas smażenia alkohol odparuje.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu/spirytusu
  • 60 ml piwa jasnego
  • 5 g masła
  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączę ze sobą i zagniatam gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione, uderzam je wałkiem ok. 10 min, za każdym razem gdy się rozpłaszczy, zbijam ponownie w kulkę. Dzięki uderzaniu w ciasto, na faworkach powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Możesz także wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa- wystarczy przepuścić przez nią ciasto. Po tym czasie odkrawam kawałek, wałkuję, wycinam paski o szerokości 2 cm i dowolnej długości, na środku paska robię nacięcie i przeplatam ciasto, robiąc faworek. Ważne, aby ciasto rozwałkować bardzo cienko. Ciastko, które odkładam na bok, przykrywam ściereczką, aby nie wyschło. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączała faworki. W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Faworki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. Przygotowane faworki wykładam na rozgrzany olej i smażę na złoty kolor. Odsączam je na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 50 porcji