Puszyste ciasto pomarańczowe
Poziom trudności: Łatwy
Proste, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatne. Można je przechowywać przez długi czas. Można je przygotować w wersji cytrynowej lub pomarańczowej.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120 g jogurtu
- 240 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g masła
- Skórka z 1 pomarańczy
- ekstrakt z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Masło i cukier łączę, aż będą miękkie, następnie dodaję jajka. Miksuję wszystko razem, aż powstanie puszysta masa. Następnie do jogurtu dodaję sodę oczyszczoną, sól i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i miksuję, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładam do formy keksowej (11,5x25) i piekę w temperaturze 180 stopni (45-50 minut). Piekę, aż ciasto będzie suche.
Przed pokrojeniem studzę ciasto całkowicie na kratce.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 5 minut
Liczba porcji: 10 porcji