Puszyste ciasto pomarańczowe

Poziom trudności: Łatwy

Proste, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatne. Można je przechowywać przez długi czas. Można je przygotować w wersji cytrynowej lub pomarańczowej.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g jogurtu
  • 240 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g masła
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • ekstrakt z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Masło i cukier łączę, aż będą miękkie, następnie dodaję jajka. Miksuję wszystko razem, aż powstanie puszysta masa. Następnie do jogurtu dodaję sodę oczyszczoną, sól i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i miksuję, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładam do formy keksowej (11,5x25) i piekę w temperaturze 180 stopni (45-50 minut). Piekę, aż ciasto będzie suche.
Przed pokrojeniem studzę ciasto całkowicie na kratce.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 5 minut
Liczba porcji: 10 porcji