Piernikowy muffin z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w pełni. Warto go wykorzystać i włączyć do swojej diety świeże jabłka, a także dania z ich udziałem. Dziś przedstawiam wyjątkowe muffiny piernikowe, które idealnie nadają się na święta.

Inne fajne przepisy z wykorzystaniem jabłek znajdziecie również tutaj. Są one warte wypróbowania. Warto je wypróbować.

Jabłko to najbardziej lubiany polski owoc. Nic dziwnego, że Polska jest liderem w produkcji i eksporcie jabłek. Na świecie istnieje ponad 10 000 odmian jabłek. W naszym kraju występuje około 250 odmian jabłek. Każda odmiana jest wyjątkowa pod względem zastosowania w kuchni, aromatu i smaku, koloru, wielkości, kształtu i ogólnego wyglądu.

Warto kupować jabłka od polskich dostawców. Zwracaj uwagę na kraj pochodzenia. Dzięki temu będziemy mogli jeść najlepsze polskie produkty, a także wspierać naszych lokalnych producentów i naszą gospodarkę.

Jakie są zastosowania konkretnych odmian jabłek?

  1. Jabłka deserowe są słodkie, soczyste i jędrne. Świetnie sprawdzają się na surowo lub dodane do sałatek i innych potraw. Ich gotowanie zajmuje trochę czasu. Do tej grupy należą: gala, delicata, rubin i ligol.
  2. Jabłka świetnie nadają się do pieczenia i gotowania. Do tego celu używamy jabłek kwaśnych. Idealne do przetworów, ciast, musów, sosów. Świetnie nadają się do zakwaszania potraw. Te jabłka to: reneta i antonówka.
  3. Jabłka stołowe to uniwersalne jabłka, które można stosować na surowo lub po obróbce termicznej. Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i mięs. Do tej grupy należą jabłka cortland i idared, a także linda.

Aby dodać słodyczy tegorocznym świętom, przygotowałam rozpływające się w ustach muffinki z kawałkami i soczystymi jabłkami. Nie jest to typowy muffin. Domowa przyprawa do piernika nadaje jej korzenny smak, który lubimy w czasie świąt.

Składniki:

  • 220g jabłek
  • 125g masła
  • 100-120 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 40ml mleka
  • 50g kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 15 g domowej przyprawy do piernika (przepis TU)

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzewam masło, cukier mleczny, kakao i mleko. Gdy masa się rozpuści, przelewam ją do miski do ostygnięcia. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam na sztywną pianę. Obrane jabłka kroję na małe kawałki. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dalej miksuję składniki, aż będą dobrze połączone. Do mojej masy dodaję białka i delikatnie mieszam. Wrzucam jabłka i kontynuuję mieszanie. Łączę masę, a następnie wylewam ją do formy do pieczenia o wymiarach 11x25. Piekę w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Po wystudzeniu ciasta kroję je w plastry.

Można posypać je kakao w proszku lub polać polewą czekoladową.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Czas całkowity: 1h 5 min
Numer porcji: 10 porcji