Pasztet z soczewicy

Średni stopień trudności

Przygotowałam dla Was pyszny wegetariański pasztet. Może on oszukać nawet miłośników mięsa. Został przetestowany na moim mężu, który jest najprawdopodobniej największym miłośnikiem pasztetów.

Pasztet z zielonej soczewicy jest kremowy i trzyma swój kształt po pokrojeniu. Jednak równie dobrze rozprowadza się na pieczywie. Świetnie nadaje się na świąteczne stoły i inne okazje. Można go wykorzystać jako dodatek do kanapek lub jako pieczeń warzywną.

Zapraszamy do zrobienia pasztetu już teraz i sprawdzenia, czy nadaje się na Wasz stół. ?

Składniki:

  • 170g soczewicy zielonej
  • 150g marchewki
  • 70 g selera
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła
  • 30g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli, granulowanej Czosnek
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub papryki wędzonej
  • liść laurowy, ziele angielskie pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewam zimną wodą i pozwalam jej się moczyć przez godzinę. Następnie myję i kroję warzywa korzeniowe i dodaję do nich wodę. Następnie dodaję liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna pieprzu ziarnistego. Warzywa gotuję do momentu, aż będą miękkie. Nie wylewam wody z warzyw, które właśnie ugotowałam. Zioła usuwam i wyrzucam. Namoczoną soczewicę zalewam od 480 do 500 ml wody z gotujących się warzyw. Soczewicę gotuję przez około 25 minut, aż stanie się miękka i zacznie wchłaniać płyn. Po pokrojeniu cebuli, podsmażam ją na maśle na złoty kolor. Następnie dodaję na patelnię posiekany czosnek i kontynuuję smażenie jeszcze przez kilka minut. Po lekkim ostudzeniu cebuli i soczewicy, odstawiam je na około 15 minut. Soczewicę, warzywa i cebulę łączę z jajkami, przyprawami, bułką tartą i przyprawami w blenderze. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyłam do patelni o wymiarach 11x25 cali, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet posypałam odrobiną ugotowanych ziaren soczewicy, doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i skropiłam łyżką oliwy. Pasztet piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 min, opiekając na wysokich/niskich obrotach. Gotowy pasztet studzimy na kratce i wstawiamy do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu pokroiłam go.

---

Czas przygotowania: 10 minutCzas oczekiwania.
- 1h 15
minCzas gotowania:
25
minCzas pieczenia:
50 min