Miękkie pierniczki

Pierniczki te jej tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia, nie muszą “leżakować”- od razu można je jeść. Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?

Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi pierniczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao przekładam do garnka i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmuję garnek z palnika. Do masy dodaję jajko, dokładnie mieszam i od razu dodaję mąkę. Na początku łącze składniki za pomocą łyżki, a gdy się połączą, wykładam je na blat i zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga odpoczynku. Od razu je wałkuję na ok. 3-5 mm i wycinam pierniki za pomocą foremek. Ja moje pierniki będę dawać w prezencie jako ozdoby choinkowe, więc za pomocą słomki robię dziurkę na górze piernika. Gotowe pierniki piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 8 minut. Studzę na kartce, a po ostudzeniu zawiązuję na nich sznurek.

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 28 min
Ilość porcji: 30 sztuk