Quesadilla z chrupiącym kurczakiem
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi dań przygotowanych z użyciem tortilli. Mój mąż uwielbia dania z użyciem tych placków, więc bardzo często się u nas pojawiają.
Tym razem mam dla Ciebie kolejną propozycję na szybką quesadille z wykorzystaniem bardzo chrupiącego kurczaka i przepysznie ciągnącego się sera. Pamiętaj, że sos możesz wykorzystać, taki jak Ty lubisz.
Składniki:
- 200 g piersi kurczaka
- 200 g tartej mozzarelli
- 4 placki tortilli
- 250 ml jogurtu
- 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej, soli
- 1 łyżeczka, papryki słodkiej, czosnku granulowanego
- 2 ząbki czosnku
- sos sriracha mayo
- panierka panko/ bułka tarta
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Czosnek kroje drobne kawałki. Jogurt mieszam z przyprawami, wkładam do niego rozgnieciony czosnek. Kurczaka kroję w plastry jak na kotlety, obtaczam dokładnie w jogurcie i pozostawiam na minimum godzinę, aby nabrał smaku. W głębokim talerzu roztrzepuję jajko, do drugiego dodaję panierkę panki. Plastry kurczaka wyciągam z jogurtu, pozwalam nadmiarowi jogurtu spłynąć, obtaczam go w jajku, a następnie w panierce. Smażę na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złocista. Tak przygotowane mięso kroję na plastry.
Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na suchą patelnię układam tortillę, polewam ją sosem, posypuję serem, wykładam kawałki kurczaka, z góry posypuję serem i przykrywam drugim plackiem tortilli i dociskam. Obsmażam na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca.
Aby w łatwy sposób przewrócić quesadille na drugą stronę, wystarczy użyć talerza. Przykrywam placek tortilli z góry talerzem i odwracam patelnię. Następnie zsuwam tortillę z talerza na patelnię i dosmażam z drugiej strony. Taką quesadille kroję w trójkąty i podaję z prostą sałatką pełną warzyw.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 2 sztuk