Szarlotka z cynamonem
Czy uwielbiasz szarlotkę? Ten świąteczny przepis na szarlotkę jest pełen cynamonu i jabłek. Jest gwarantowany, że będzie hitem.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 60 g cukru
- 10 g ekstraktu z wanilii
- 200g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cynamon: 5 g
- 1 małe jajko
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- Cynamon: 5 g
- 30 g cukru
- Sok z połowy cytryny
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyłam w misce i zagniotłam na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przełożyłam do woreczka i schłodziłam w lodówce. Jabłka kroję na małe kawałki, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję ekstrakt waniliowy. Jabłka prażę w piekarniku, aż lekko zmiękną, a płyn odparuje. Po upieczeniu jabłek przenoszę je na talerz, aby ostygły.
Ciasto wałkuję między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia na grubość około 5 mm. Ciasto wykładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Przykrywam formę ciastem, a następnie odcinam jego nadmiar. Ciasto nakłuwam widelcem, a następnie schładzam w lodówce. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam gwiazdki w różnych rozmiarach. Wyjmuję z zamrażarki zamrożony spód i układam na nim jabłka. Następnie przykrywam wierzch gwiazdkami. Po przygotowaniu szarlotki piekę ją w temperaturze 180°C przez 50-60 min. Uwielbiam dekorować ostudzoną szarlotkę. Szarlotkę można podawać na ciepło z jogurtem lub lodami. Świetnie smakuje również na zimno. ?
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania:10 minut
Czas pieczenia: 1h
Całkowity czas: 1h 30 min