Ciasteczka orzeszki ziemne
Poziom trudności: Łatwy
Co powiesz na chrupiące, pyszne orzechy z dzieciństwa? Połączenie delikatnego i chrupiącego ciasta z pysznym kremem czekoladowym z pewnością zachwyci każdego.
Do zrobienia kremu do orzechów pekan można użyć serka śmietankowego, kaszy manny, serka śmietankowego w proszku lub mojego ulubionego kremu na bazie mleka w proszku.
Ciastka bez kremu można przechowywać przez miesiąc w szczelnej puszce/słoiku.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- Szczypta sody
- wanilia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączę w misce za pomocą miksera. Kiedy konsystencja przypomina mokry piasek, wyrabiam ciasto ręcznie. Chcę uzyskać gładkie, nieklejące się ciasto. Z ciasta formuję małe kulki o wadze 6 g. Robię to, aby przyspieszyć proces. Piekę ciasto przez 2 do 2,5 minuty w rozgrzanym piekarniku (1600 W). Studzę orzechy na kratce. Po ostygnięciu napełniam je kremem za pomocą łyżeczki.
---
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 40 połówek