Dyniowe kopce
Poziom trudności: Łatwy
Mam przepis na delikatne, rozpływające się w ustach pierogi z dynią. ??? Brzmi pysznie, prawda?
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 200-250 g mąki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowałam z solą. Upiekłam kabaczka bez dodawania innych składników. Przecisnęłam ziemniaki przez praskę i dodałam puree z dyni. Dodałam również jajko, sól i odrobinę soli. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wyrobioną masę przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na mały wałek. Następnie wycinam kopytka równej wielkości. Po ugotowaniu gotuję je przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Kopytka układam w jednej warstwie na półmisku, aby się nie sklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 35 min
Liczba porcji:35