Paszteciki z kapustą

Poziom trudności: Łatwy

Proste paszteciki z kapustą to idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Te paszteciki to również świetna przekąska na imprezę.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • Szczypta cukru
  • 6 g suszonych drożdży
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Nadzienie:

  • 200 g kapusty (przepisy TU i TU).

dodatkowo

  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Do miski dodaję przesiane mleko, cukier i sól. Używam miksera z hakami do ciasta drożdżowego, aby wszystko zagnieść. Dodaję masło do ciasta po jego wstępnym wyrobieniu. Zagniatam wszystko, aż dobrze się połączy. Miskę z ciastem przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto rozwałkowuję na wąski prostokątny kształt. Na cieście układam równomiernie kapustę.
Zwijam ciasto wzdłuż krótszej krawędzi. Kroję paszteciki na równe kawałki za pomocą nici dentystycznej ułożonej pod ciastem. Układam paszteciki w formie, pozostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je roztrzepanym jajkiem.
Opiecz wierzch i spód ciastek w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Staram się odparować jak najwięcej płynu, gdy chcę nafaszerować kapustę.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 minut
Porcje: 9