Ryba w stylu greckim
Ta pyszna, klasyczna ryba w stylu greckim z pewnością zasmakuje każdemu. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Ja preferuję ją w formie ciepłej.
Warto zrobić ją przynajmniej 2 dni wcześniej przed tym, kiedy zamierzacie ją podać.
Składniki:
- Filet z dorsza - 260g
- 300g marchewki
- 60 g korzenia pietruszki
- 40 g selera
- 40 g cebuli
- 35 g pora
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- Ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, słodka papryka, sól
- Mąka do obtoczenia ryby
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Za pomocą tarki o dużych oczkach myję, obieram i ścieram na tarce warzywa korzeniowe. Do startych warzyw dodaję przyprawy. Następnie zalewam je wodą. Gotuję warzywa przez 20 minut, aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Cebulę i pory podsmażam na oliwie, aż staną się złociste. Łączę warzywa korzeniowe z cebulą i porami, po czym dobrze mieszam. W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowuję dorsza. Dokładnie oczyszczam rybę i usuwam wszelkie ości za pomocą pęsety kuchennej. Solę rybę i obtaczam ją w mące przed pieczeniem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Część warzyw umieszczam w naczyniu, w którym będę podawać potrawę, a na wierzchu układam rybę. Odstawiam na kilka godzin, aby smak ryby "połączył się" z warzywami, a sos zgęstniał.
---
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia:15 min
Razem czas: 35 min
Liczba porcji: 3 porcje