Ryba w stylu greckim

Ta pyszna, klasyczna ryba w stylu greckim z pewnością zasmakuje każdemu. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Ja preferuję ją w formie ciepłej. 

Warto zrobić ją przynajmniej 2 dni wcześniej przed tym, kiedy zamierzacie ją podać.

Składniki:

  • Filet z dorsza - 260g
  • 300g marchewki
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 40 g selera
  • 40 g cebuli
  • 35 g pora
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • Ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, słodka papryka, sól
  • Mąka do obtoczenia ryby
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Za pomocą tarki o dużych oczkach myję, obieram i ścieram na tarce warzywa korzeniowe. Do startych warzyw dodaję przyprawy. Następnie zalewam je wodą. Gotuję warzywa przez 20 minut, aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Cebulę i pory podsmażam na oliwie, aż staną się złociste. Łączę warzywa korzeniowe z cebulą i porami, po czym dobrze mieszam. W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowuję dorsza. Dokładnie oczyszczam rybę i usuwam wszelkie ości za pomocą pęsety kuchennej. Solę rybę i obtaczam ją w mące przed pieczeniem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Część warzyw umieszczam w naczyniu, w którym będę podawać potrawę, a na wierzchu układam rybę. Odstawiam na kilka godzin, aby smak ryby "połączył się" z warzywami, a sos zgęstniał.

---

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia:15 min
Razem czas: 35 min
Liczba porcji: 3 porcje