Chleb z siemieniem lnianym

Najlepszy domowy chleb, co Ty na to? Chrupiąca skórka, delikatny i pulchny środek, czy to nie brzmi przepysznie? Taki właśnie jest chleb z siemieniem lnianym.

Składniki:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 6 g drożdży suszonych
  • 10 g soli
  • 200 ml letniej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Siemię lniane zalewam gorącą wodą i pozostawiam do przestygnięcia. W misce łączę mąkę, drożdże, sól i cukier. Do miski dodaję siemię i letnią wodę. Ciasto wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1,5-2 h. W ostatniej godzinie wyrastania chleba nagrzewam garnek żeliwny w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę).
Po wyrośnięciu ciasto nadal będzie lepiące. Blat wysypuję mąką, wykładam ciasto. Ciasto składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. Ciasto przekładam łączeniem do dołu, formując dłońmi okrągły bochenek. Na desce układam kawałek papieru do pieczenia, a na papier wykładam bochenek łączeniem do dołu. Wierzch ciasta oprószam mąką i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb zsuwam razem z papierem do garnka, przykrywam i piekę przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i dopiekam 15-20 minut. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1,5 h
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 2 h 25 min
Ilość porcji: 1 bochenek