Masło czosnkowe
Poziom trudności: Łatwy
Zrób najlepsze masło czosnkowe we własnej kuchni. Używaj tego masła na tostach, grzankach z chleba czosnkowego, mięsach i rybach.
Możesz je upiec podczas pieczenia innych suchych potraw w piekarniku.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- Masło 200 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 główka czosnku
- Pietruszka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie).
- Olej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek zawijam w folię aluminiową i polewam oliwą z oliwek. Posypuję solą i pieprzem. Piekę w temperaturze 200*C i grzanie góra-dół przez 30-40 minut. Po upieczeniu studzę ciasto.
Do naczynia dodaję miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty prażony czosnek i jeden świeży ząbek czosnku. Dla wzmocnienia smaku dodaję granulowany czosnek niedźwiedzi i granulowany czosnek prażony. Doprawiam solą. Dokładnie mieszam. Tak przygotowane masło zawijam w cukierki, układam na folii klingowej i schładzam.
---
Czas przygotowania: dziesięć minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 50 minut