Sos grzybowy
Poziom trudności: Łatwy
Kremowy, aromatyczny sos grzybowy to świetna baza do mięs i pysznych dań. Jest łatwy w przygotowaniu i można używać do niego różnych mięs i dodatków.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 150 g śmietany 30%
- 20 g sosu sojowego
- 60 g cebuli
- Masło klarowane 10 g
- Pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka, a pieczarki oczyszczam. Na maśle podsmażam cebulę i dodaję grzyby, gdy się zeszklą. Doprawiam pieprzem i sosem sojowym. Dodaję śmietanę, redukuję i redukuję. Sosu używam do mięs, makaronów i innych dań.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Liczba porcji: 3 porcje