Sos grzybowy

Poziom trudności: Łatwy

Kremowy, aromatyczny sos grzybowy to świetna baza do mięs i pysznych dań. Jest łatwy w przygotowaniu i można używać do niego różnych mięs i dodatków.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 150 g śmietany 30%
  • 20 g sosu sojowego
  • 60 g cebuli
  • Masło klarowane 10 g
  • Pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroję w piórka, a pieczarki oczyszczam. Na maśle podsmażam cebulę i dodaję grzyby, gdy się zeszklą. Doprawiam pieprzem i sosem sojowym. Dodaję śmietanę, redukuję i redukuję. Sosu używam do mięs, makaronów i innych dań.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Liczba porcji: 3 porcje