Choinki bezowe
Poziom trudności: Łatwy
Pyszne bezy w kształcie choinek ? ??? Te bezy można przygotować z białek pozostałych po kruchych ciastkach i ciastach.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 4 białka jaj
- Szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 5 g soku z cytryny
- pasta waniliowa
- Zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Stopniowo dodaję cukier, łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Jeśli nie wyczuwam żadnych drobinek cukru, gdy rozcieram masę między opuszkami palców, beza jest dobrze ubita. W soku z cytryny rozpuszczam zielony barwnik. Na końcu dodaję cytrynę i mieszam, aż wszystko się połączy. Białka przekładam do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i spryskuję małe choinki. Można udekorować kolorową posypką. Bezy suszę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 100 stopni przez około 1 godzinę. Nie otwieram piekarnika podczas tego procesu. Po upieczeniu bezy uchylam piekarnik i studzę bezę wewnątrz piekarnika.
-----
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina 30 minut
50 sztuk