Babeczki szarlotkowe z posypką

Średni

Miałem nadmiar jabłek i postanowiłem zrobić szarlotkę w nowej formie. ?? ?

Kultowe ciasto w formie muffinek, uwielbiane przez wszystkich. Ta luźna szarlotka idealnie nadaje się na wkładkę do lunchboxa. Skusilibyście się na jej spróbowanie?

Składniki:

  • 500 g starych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 110 g semoliny
  • Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • 30 g masła
  • 60 g erytrytolu/cukru

Przygotowanie:

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie łączę je z cynamonem. Osobno mieszam suche składniki. Układam składniki w kokilkach, najpierw sypkie, potem mokre, a na końcu sypkie, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu kokilki układam 5 g masła. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

---

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 12 dużych/ 6 małych kawałków