Sałatka meksykańska
Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych kuchni, pełna koloru i smaku. Przy tak ogromnej ilości tradycyjnych meksykańskich potraw, każdy będzie w stanie znaleźć coś dla siebie.
Mam dla Ciebie prostą sałatkę, której przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż. Dodatkowo możesz ją wykorzystać jako farsz do quesadilli, enchladas i wielu innych dań.
Serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 190 g piersi kurczaka
- 40 g cebuli czerwonej
- 130 g kolorowych papryk
- 240 g mieszanki warzyw meksykańskich (fasola, kukurydza, groszek)
- 2 łyżeczki przyprawy do Fajita
- 70 g awokado
- 10 g natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Przygotowuję wszystkie składniki. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kurczaka i papryki kroję w kostkę, cebulę i awokado kroję drobniej. Kurczaka doprawiam przyprawą Fajita i następnie obsmażam go na połowie oleju, aż straci surowość- usmażonego kurczaka zdejmuję z patelni. Na patelnię dodaję pozostały olej i obsmażam kolejno warzywa, aż stracą surowość- zaczynam od cebuli, następnie dodaję papryki i strączki. Dodaję ryż i odparowuję całość, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na sam koniec dodaję kurczaka, natkę pietruszki i awokado, dokładnie mieszam i zdejmuję całość z patelni.
Podaję z salsą pomidorową i guacamole.
——
Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 4 porcje