Ekspresowy piernik
Najdrożsi, Święta Bożego Narodzenia zbliżają się coraz bardziej. Czy czujecie już je w swoich domach?
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wypieków. Ekspresowy wilgotny piernik to pozycja obowiązkowa. Jego wykonanie, wraz z pieczeniem, zajmuje 40 minut. Jest idealny, prawda?
Bez jakich wypieków nie wyobrażacie sobie świąt?
Składniki:
- 100g masła
- 15g kakao
- 20g przyprawy do piernika
- 100g miodu gryczanego
- 250ml mleka
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka mąki do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g dżemu
- 60 g ciemnej czekolady
- 3g oleju kokosowego/masła
Sposób przygotowania:
Łączę mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszankę ubijam widelcem lub łyżką, aby ją napowietrzyć.
W rondelku łączę masło, miód, kakao i przyprawę do piernika z cukrem. Mieszankę podgrzewam tylko tyle, aby rozpuścić składniki, a następnie zdejmuję z ognia. Następnie dodaję mleko i dobrze mieszam trzepaczką/szpagatkiem. Na koniec do mieszanki dodaję jajka. Całość ubijam na jednolitą masę. Następnie dodaję mokre składniki do suchych i wszystko dobrze mieszam. Nie ma konieczności używania miksera. Ciasto następnie przelewam do naczynia do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. Piekę do momentu, aż tzw. suche się przykleją.
Ciasto studzę, następnie kroję na trzy blaty. Blaty smaruję dżemem i składam ciasto.
W międzyczasie przygotowuję polewę - rozpuszczam razem olej kokosowy i czekoladę, a następnie polewam nią piernik.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Wielkość porcji: 12 porcji