Ekspresowy piernik

Najdrożsi, Święta Bożego Narodzenia zbliżają się coraz bardziej. Czy czujecie już je w swoich domach?

Nie wyobrażamy sobie świąt bez wypieków. Ekspresowy wilgotny piernik to pozycja obowiązkowa. Jego wykonanie, wraz z pieczeniem, zajmuje 40 minut. Jest idealny, prawda?

Bez jakich wypieków nie wyobrażacie sobie świąt?

Składniki:

  • 100g masła
  • 15g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 100g miodu gryczanego
  • 250ml mleka
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka mąki do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g dżemu
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 3g oleju kokosowego/masła

Sposób przygotowania:

Łączę mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszankę ubijam widelcem lub łyżką, aby ją napowietrzyć.
W rondelku łączę masło, miód, kakao i przyprawę do piernika z cukrem. Mieszankę podgrzewam tylko tyle, aby rozpuścić składniki, a następnie zdejmuję z ognia. Następnie dodaję mleko i dobrze mieszam trzepaczką/szpagatkiem. Na koniec do mieszanki dodaję jajka. Całość ubijam na jednolitą masę. Następnie dodaję mokre składniki do suchych i wszystko dobrze mieszam. Nie ma konieczności używania miksera. Ciasto następnie przelewam do naczynia do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. Piekę do momentu, aż tzw. suche się przykleją.
Ciasto studzę, następnie kroję na trzy blaty. Blaty smaruję dżemem i składam ciasto.

W międzyczasie przygotowuję polewę - rozpuszczam razem olej kokosowy i czekoladę, a następnie polewam nią piernik.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Wielkość porcji: 12 porcji