Farsz z kapusty do pierogów
Kapusta wigilijna prawdopodobnie znajdzie się na każdym stole. Każdy dom ma na nią swój przepis. Chciałabym się podzielić moim ulubionym przepisem. Moja kapusta jest wzbogacona w sosie sojowym, który nadaje jej głębi i smaku. Jest naprawdę pyszna.
Tę samą kapustę wykorzystuję do pierożków i ravioli. Delikatne ciasto, na które przepis znajdziecie na blogu, idealnie komponuje się z wyjątkowym farszem. Z jednego przepisu możemy zrobić wiele różnych potraw.
Jak przygotować kapustę?
Składniki:
- 30 g grzybów suszonych
- 500g kapusty kiszonej
- 10g masła
- 50g cebuli
- 30 g sosu sojowego
- 600ml wody
- pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczam przez noc. Jeśli się spieszę, to namaczam grzyby we wrzątku przez 20 minut. Po namoczeniu grzybów nie wylewam wody. Namoczone grzyby siekam drobniej. Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle w dużym garnku na złoty kolor. Do cebuli dodaję grzyby i smażę kilka minut. Kapustę kiszoną płuczę, a następnie kroję na małe kawałki i dodaję do garnka z grzybami i cebulą. Do kapusty dodaję wodę, którą wchłonęły grzyby. Uważam jednak, aby w misce nie zebrał się piasek. Do potrawy dodaję ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Używam woreczków do zaparzania herbaty, aby ułatwić wyjmowanie przypraw. Do garnka dodaję wodę. Przykrywam garnek i gotuję kapustę przez około 1-1 1/2 godziny. Pilnuję, żeby od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta jest już miękka, doprawiam ją sosem sojowym.
Kapustę wykorzystuję do farszu. Odparowuję płyn w miarę możliwości.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1h 15 minut