Paluchy z ciasta drożdżowego

Te serowe paluszki to świetna imprezowa przekąska. Są pyszne i wyglądają świetnie. Ta przekąska spodoba się każdemu.

Do zrobienia paluszków można użyć również pesto lub masła czosnkowego. Takie paluszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Są pyszne w połączeniu z sosem tysiąca wysp lub sosem czosnkowym.

Składniki:

Ciasto:

  • 25g drożdży
  • 300g mąki
  • 120ml wody
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 35 ml masła

Nadzienie:

  • 100 g czosnkowego sera kanapkowego
  • 100 g startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Masło dodaję do mąki. Następnie do mąki dodaję szczyptę soli oraz jajko i wyrabiam mikserem, który ma haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do niego masło i dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto odpocznie około 1 godziny, wałkuję je na prostokąt i smaruję serkiem czosnkowym. Na koniec posypuję go mozzarellą. Ciasto składam na pół po krótszym boku. Następnie kroję je na 1,5 cm paski i zwijam wokół własnej osi. Paluszki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180°. Piekę przez 30 minut, z grzaniem górnym i dolnym.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 2 godziny 10 minut
Wielkość porcji: 14 sztuk