Paluchy z ciasta drożdżowego
Te serowe paluszki to świetna imprezowa przekąska. Są pyszne i wyglądają świetnie. Ta przekąska spodoba się każdemu.
Do zrobienia paluszków można użyć również pesto lub masła czosnkowego. Takie paluszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
Są pyszne w połączeniu z sosem tysiąca wysp lub sosem czosnkowym.
Składniki:
Ciasto:
- 25g drożdży
- 300g mąki
- 120ml wody
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 35 ml masła
Nadzienie:
- 100 g czosnkowego sera kanapkowego
- 100 g startej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Masło dodaję do mąki. Następnie do mąki dodaję szczyptę soli oraz jajko i wyrabiam mikserem, który ma haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do niego masło i dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto odpocznie około 1 godziny, wałkuję je na prostokąt i smaruję serkiem czosnkowym. Na koniec posypuję go mozzarellą. Ciasto składam na pół po krótszym boku. Następnie kroję je na 1,5 cm paski i zwijam wokół własnej osi. Paluszki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180°. Piekę przez 30 minut, z grzaniem górnym i dolnym.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 2 godziny 10 minut
Wielkość porcji: 14 sztuk