Chleb z orzechami

Mam przepis na najłatwiejszy chleb. Do jego przygotowania potrzeba tylko 5 składników i 10 minut. Potem wystarczy dać mu czas na piękne wyrośnięcie.

Można nadać mu niepowtarzalny smak dodając orzechy. Takie chlebki są świetne na każdą okazję. Chleb ten jest bardzo chrupiący na zewnątrz, ale wilgotny w środku i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 480g mąki
  • 100g mieszanych orzechów
  • 360 g wody
  • 5 g drożdży suszonych
  • 15 g soli

Sposób przygotowania:

W misce łączę mąkę, drożdże i sól. Orzechy siekam i dodaję do mąki. Następnie dodaję letnie mleko i wyrabiam ciasto jeszcze przez kilka minut za pomocą miksera wyposażonego w haki do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie się kleić. Dzięki temu chleb będzie miękki i delikatniejszy. Przykryj miskę folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin. W ostatniej godzinie wyrastania chleba rozgrzewam żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (lub najwyższej).
Ciasto nawet po wyrośnięciu będzie nadal lepkie. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Blat oprószam mąką i wykładam ciasto. Ciasto składam do środka, aby uformować bochenek. Ciasto położyłam złączeniem do dołu i rękami uformowałam okrągły bochenek. Gdy ciasto jest już przygotowane, przenoszę chleb na kawałek papieru do pieczenia. Oprószam ciasto mąką, a następnie nacinam ciasto żyletką. Po przygotowaniu ciasta, umieszczam chleb wraz z papierem w patelni. Po 20 minutach przykrywam patelnię arkuszem pergaminu i piekę. Po 20 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni, a następnie zdejmuję pokrywę. Piekę przez kolejne 15-20 minut. Chleb powinien być ładnie złoty. Upieczony chleb ostrożnie przenoszę na kratkę. Po ostudzeniu kroję go w plastry.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 2h 55 min