Domowy ketchup pomidorowy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita :)
Do domowych przetworów zawsze używam pomidorów podłużnych, tzw. LIMA. Mają one dużo miąższu oraz niewiele nasion i idealnie sprawdzają się do przygotowywania przetworów.
Tym razem przygotowałam dla Ciebie przepis na klasyczny domowy ketchup pomidorowy. Jak go spróbujesz, nie wrócisz ponownie do ketchupów z pólek sklepowych.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki musztardy stołowej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroję w mniejsze kawałki i przekładam do wysokiego garnka. Pomidory gotuje na średnim ogniu, dodaję do nich pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Gotuję, aż pomidory zaczną się rozpadać, a cebula zmięknie. Pamiętam, aby mieszać je co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło.
Pod koniec gotowania dodaję musztardę, ocet jabłkowy, cukier i olej. Doprawiam solą i ostrą papryką. Całość gotuję bez przykrycia, aż woda dobrze odparuje. Następie blenduję na jednolitą masę i przecieram przez sitko, aby uzyskać gładki ketchup.
Gdy ketchup po przetarciu będzie nadal za rzadki, przekładam go ponownie do garnka i redukuję, aż zgęstnieje.Można go jeść od razu, a ostudzeniu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli chce zachować ketchup na zimę, należy go pasteryzować.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przelewam ketchup. Wlewaj bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Pasteryzowanie ketchupu: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
W razie potrzeby dostosuj ilość soli i papryki ostrej do swoich preferencji.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
——
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 3 słoiki