Domowy przecier pomidorowy | Domowa passata pomidorowa

Robienie domowych przetworów to świetny sposób na poczucie spełnienia. Choć wymaga to wiele pracy i czasu, satysfakcja z robienia własnych przetworów jest tego warta.

Moim faworytem do domowych przetworów są podłużne pomidory, znane również jako LIMA. Są świetne do robienia przetworów, ponieważ mają dużo miąższu i bardzo mało pestek.

Domowa passata może być świetną alternatywą dla gotowych przecierów pomidorowych i tych kupionych w sklepie. Można ją zrobić w domu, a będzie smakować pysznie i delikatnie. Można ją stosować jako dodatek do sosów pomidorowych, zup, leczo, czy pizzy. Może być stosowany wszędzie tam, gdzie używałbyś produktów kupionych w sklepie.

Składniki:

  • 15 kg pomidorów
  • 7,5 łyżki płaskiej soli kamiennej (1 łyżeczka na 1 kg pomidorów).
  • 7,5 łyżki cukru (1 łyżeczka cukru na 1kg pomidorów).

Sposób przygotowania:

Pomidory myję, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Pomidory przenoszę na większą patelnię i podsmażam.

Jeśli chcesz, możesz również usunąć skórkę z pomidorów. Wystarczy przeciąć skórkę na pół w poprzek. Następnie, przy czubku pomidora, usuń twardą szypułkę. Gdy już przygotujesz pomidory, zagotuj wodę przez 2 do 3 minut. Następnie wyjmij ją z garnka. Włóż sparzone pomidory do wrzącej wody i pozostaw na około minutę przed przeniesieniem do zimnej wody. Skórkę można wtedy łatwo zdjąć.

Po ugotowaniu pomidory blenduję na gładką pastę. Lubię gładkie puree/passata, więc całość przecedzam przez sitko. Przecier wracam do garnka i doprawiam go solą i cukrem. Zagotowuję wodę, a następnie odparowuję ją, aż uzyskam pożądaną konsystencję. Co jakiś czas mieszam puree.

Butelki/słoiki przełożyć do wrzącej wody. Po odsączeniu dokładnie passaty. Zakręcam butelkę/słoik nową zakrętką. Upewniam się, że zakrętka i brzeg butelki/słoika są suche. Odwracam słoik/butelkę do góry dnem i pozwalam jej lekko ostygnąć.

Pasteryzacja: Pasteryzuję butelki/słoiki, gdy są jeszcze mokre. Butelki/słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem, przykrywam ściereczką i zagotowuję. Butelki/słoiki gotuję przez około 30 minut od momentu zagotowania wody. Istotne jest, aby woda nie dotykała zakrętek. Wyjmuję je z garnka i odwracam do góry nogami. Następnie pozwalam im ostygnąć.

Dopasuj sól i cukier do swojego smaku.

Gotowe produkty przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny 20 minut