Gulasz z indyka
Stopień trudności: łatwy
Pyszny, gęsty domowy gulasz z indyka, pełen smaku, aromatu i dużej ilości warzyw, zadowoli każdego smakosza ????
Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, samo mięso warto zamarynować dzień przed przygotowaniem, wtedy gulasz będzie jeszcze lepszy.
Dzięki dużej ilości warzyw gulasz jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ????
Składniki:
- 380 g mięsa gulaszowego z indyka
- 250 g papryki (najlepiej kolorowej)
- 250 g cukinii
- 200 g pieczarek
- 100 g cebuli
- 100 g marchewki
- 10 g oleju
- 10 g masła klarowanego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g bulionu
- 1 łyżeczka majeranku, papryki słodkiej, musztardy w proszku (możesz użyć zwykłej)
- 0,5 łyżeczki soli, papryki ostrej
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Mięso kroję drobniej, marynuję w przyprawach i oleju przez co najmniej godzinę. Warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam mięso na ciemnobrązowy kolor. Od mocno usmażonego mięsa będzie zależał piękny kolor i aromatyczny smak gulaszu. Kolejno dodaję warzywa marchewkę, cebulę i paprykę oraz bulion. Całość duszę pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaję cukinię i koncentrat, gotuję bez przykrycia kolejne 15 minut. Mięso powinno dobrze zmięknąć, jeśli Twoje będzie jeszcze za twarde, daj gulaszowi trochę więcej czasu. Sos powinien idealnie zgęstnieć, jeśli tak nie będzie, możesz go lekko odparować lub zagęścić zasmażką z mąki.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 45 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 4-5 porcji