Jajka faszerowane z awokado, suszonymi pomidorami i tuńczykiem
Oto kilka kolejnych pomysłów na faszerowane jajka. Takie jajka będą świetną przekąską, nie tylko na Wielkanoc. Możesz zrobić kilka smaków z bardzo małą ilością składników. Pozwoli to na zrobienie różnych przekąsek, więc każdy będzie mógł się nimi cieszyć.
Składniki:
- jajka
Farsz z awokado:
- awokado
- halapenio
- szczypiorek
- majonez
- sól, pieprz
Farsz z suszonymipomidorami:
- Pomidory suszone z oliwy
- ser feta
- majonez
- Sól, pieprz
Farsz z tuńczykiem:
- Tuńczyk w sosie własnym
- majonez
- sos sriracha
- koperek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ja gotuję jajka na twardo. Używam takiej ilości jajek, jaka jest mi potrzebna. Farsz przygotowuję pojedynczo.
Farsz z awokado: Awokado rozgniatam za pomocą widelca. Halapenio, szczypior i szczypiorek drobno kroję. Jajka przekrawam na pół i usuwam żółtka. Zwracam uwagę, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane awokado, halapenio i szczypiorek łączę z żółtkami. Doprawiam do smaku majonezem i solą. Farszem nadziewam białka jaj i podaję.
Farsz z suszonych pomidorów: Suszone pomidory bardzo drobno siekam, a fetę kruszę. Jajka przekrawam na pół i usuwam żółtka. Zwracam uwagę, aby nie uszkodzić białka. Suszone pomidory i ser feta łączę z żółtkami. Doprawiam majonezem, solą i pieprzem. Białka faszeruję farszem i podaję.
Farsz do tuńczyka: Koperek mielę i odsączam tuńczyka. Jajka przekrawam na pół i usuwam żółtka. Zwracam uwagę, aby nie uszkodzić białka. Tuńczyka i koperek mieszam razem, doprawiam majonezem, solą i pieprzem. Białka nadziewam farszem i podaję.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 7 minut
Czas całkowity: 27 minut