Kapusta wigilijna
Kapusta wigilijna pojawia się chyba na każdym stole. Co dom to przepis na nią- ja chcę przedstawić dziś przepis na kapustę w wydaniu babci mojego męża. Kapusta jest przeze mnie wzbogacona sosem sojowym, który nadaje jej głębi smaku i sprawia, że jest naprawdę pyszna.
Tę kapustę możesz wykorzystać do przygotowania pierogów oraz uszek. Delikatne ciasto, na które przepis znajdziesz TU (wersja bezglutenowa jest TU), idealnie łączy się z wyrazistym farszem. Wykorzystując jeden przepis, możemy przygotować kilka wyjątkowych potraw.
Kapustę w mojej wersji znajdziesz TU.
A jak Ty robisz swoją kapustę?
Składniki:
- 60 g suszonych grzybów
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g cebuli
- 50 g śliwek suszonych
- 60 g miodu
- 50 g sosu sojowego
- 600 ml wody
- pieprz
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
- 2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Grzyby namaczam przez noc. Jeśli się spieszę, namaczam je ok. 20 minut we wrzątku. Nie wylewam wody po moczeniu grzybów. Namoczone grzyby kroję drobniej. Cebulę kroję drobno. Kapustę kiszoną opłukuję, kroję drobniej i przekładam do garnka, dodaję cebulę i grzyby. Do kapusty dolewam wodę z moczenia się grzybów (uważam, aby nie wlać do kapusty piasku, który mógł zebrać się na dnie miski). Dodaję pieprz, ziele i liść (ja wykorzystuję woreczki do parzenia herbaty- dzięki temu wyjmuję w łatwy sposób przyprawy z gotowego dania). Do garnka dolewam wodę, dodaję pokrojone drobniej śliwki oraz miód. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie ok. 1,5-2 h. Doprawiam roztartym w dłoniach majerankiem. Mieszam od czasu do czasu i pilnuję, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiam ją do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.
Gdy chcę użyć kapusty jako farsz, staram się jak najbardziej odparować płyn.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji