Kluski śląskie

Tradycyjne polskie kluski śląskie stanowią świetny dodatek do obiadu. Kluski te można podawać z ulubionymi mięsami lub sosami.

Składniki:

  • 800g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku. Studzę ziemniaki i przeciskam je przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przekładam do miski i ugniatam. Ziemniaki kroję na cztery części. Biorę jedną z części i zasypuję ją skrobią ziemniaczaną. Dodaję tyle, aby przykryć skrobię ziemniaczaną. Do masy dodaję jajko i w razie potrzeby doprawiam solą.
Składniki zagniatam do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Biorę łyżeczkę ciasta i dłońmi formuję je w kulkę. Każdą kulkę nacinam łyżką lub palcem.

W garnku gotuję dużą ilość osolonej wody. Do pół szklanki zimnej wody dodaję łyżkę skrobi ziemniaczanej. Następnie dodaję mieszankę do garnka i ponownie podgrzewam. Dzięki tej metodzie kluski mają lepszy smak. Po dodaniu klusek do gotującej się wody mieszam je, aby usunąć dno. Gdy już wypłyną na powierzchnię, zmniejszam ogień i gotuję je przez 3 minuty. Odcedzam je za pomocą łyżki.

---

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 6 minut
Czas całkowity: 36 minut
Wielkość porcji: 30 sztuk