Makaron po azjatycku
Prosty i aromatyczny makaron w azjatyckim stylu to idealna propozycja na obiad i kolacje. Taki makaron możesz także zabrać ze sobą do szkoły i pracy. Równie dobrze smakuję drugiego dnia.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 35 g marchewki
- 100 g papryki
- 3 ząbki czosnek
- 2 cm imbiru
- 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie)
- 65 g czerwonej cebuli
- 200 g makaronu ryżowego
- 300 g polędwiczek/piersi z indyka
- Papryka słodka, ostra, sól, pieprz, sriracha
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 150 ml wody
- 1 łyżka oleju
- Sok z limonki/ cytryny
- Prażony sezam
- Olej sezamowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa kroję w słupki i obsmażam na połowie oleju, na dużym ogniu przez kilka min, przekładam na talerz. Polędwiczki kroję w paski, marynuję w sosie sojowym, 50 ml wody, paście z kolendry, czosnku i imbirze.
Mięso podsmażam partami bardzo krótko, aby było soczyste. Pokazuję dokładnie na stories jak to wygląda.
Do sosu pozostałego po marynowaniu indyka, dolewam pozostałą wodę, i dodaje mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Warzywa i kurczaka łączę ze sobą i zalewam sosem. Czekam, aż się lekko zredukuje. Doprawiam do smaku przyprawami i sokiem z limonki.
Łączę z makaronem, u mnie jest to makaron ryżowy ugotowany w trakcie przygotowania sosu. Makaron po ugotowaniu polecam odrobiną oleju sezamowego. Gotowe danie posypuję prażonym sezamem i ziołami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje