Ogórki kanapkowe
Ogórki kanapkowe można wykorzystać w miejsce kanapek. Stanowią świetną imprezową przekąskę i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek.
Ogórki mogą być słodkie, kwaśne i lekko pikantne.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 750ml wody
- 500 ml octu 10%
- 40 g soli kamiennej
- 380g cukru
- 3 ząbki czosnku
Dodatki:
- 1 łyżeczka musztardy
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 plasterki papryki chili
Sposób przygotowania:
Ogórki oczyściłam i pokroiłam na kawałki o grubości około 5 mm. Użyłam do tego celu szatkownicy.
Ogórki ciasno pokroiłam i umieściłam w wyparzonych wrzątkiem, osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodaję taką samą ilość składników jak w poprzednim akapicie. Przygotowuję marynatę. Zagotowuję wodę z octem, cukrem, solą i czosnkiem. Marynata gotuje się przez kilka minut, aby nabrała smaku.
Marynatę wlewam do słoików. Wlewam ostrożnie, aby słoik nie pękł. Zakręcam pokrywkę (zawsze używam nowych zakrętek). Upewniam się, że zakrętka i obręcz są suche. Odwracam słoik do góry dnem i pozwalam mu lekko ostygnąć.
Pasteryzacja: Słoiki pasteryzuję, gdy są jeszcze mokre. Słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem, przykrywam ściereczką, a następnie zagotowuję wodę. Po zagotowaniu wody gotuję słoiki przez 10 min. Najważniejsze jest, aby woda nie dotykała zakrętek. Wyjmuję je z garnka i odwracam do góry nogami. Następnie pozwalam im ostygnąć.
Gotowe produkty przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas całkowity: 40minut