Ogórki konserwowe

Korniszony to jedne z moich ulubionych ogórków. Dodaję je do wielu sałatek. Są szybkie w przygotowaniu, a latem smakują wyśmienicie.

Moja wersja jest obowiązkowa do wypróbowania.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe

Nalewanie:

  • 1,5 litra wody
  • 370 ml octu 10%
  • 20 g soli kamiennej
  • 120 g cukru

Dodatki:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • gałązki kopru
  • Kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plasterków marchewki
  • Plasterek papryczki chili

Sposób przygotowania:

Zmielone ogórki układam w szczelnie zamkniętych słoikach wyparzonych wrzątkiem. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego słoika dodaję taką samą ilość składników jak w poprzednim akapicie. Przygotowuję marynatę. Zagotowuję wodę z octem, cukrem i solą.

Marynatę wlewam do słoików. Wlewam ostrożnie, aby słoik nie pękł. Słoiki zakręcam. Zawsze używam nowych zakrętek. Upewniam się, że zakrętka i obręcz są suche. Odwracam słoik do góry dnem i pozwalam mu lekko ostygnąć.

Pasteryzacja: Pasteryzuję słoiki, gdy są jeszcze mokre. Słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem, przykrywam ściereczką, a następnie zagotowuję wodę. Po zagotowaniu wody gotuję słoiki przez około 30 minut. Najważniejsze jest, aby woda nie dotykała zakrętek. Wyjmuję je z garnka i odwracam do góry nogami. Następnie pozwalam im ostygnąć.

Gotowe produkty przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

---
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas całkowity: 1h