Ogórki w musztardzie

Easy

Pozwól, że pokażę, jak zrobić pikle we właściwy sposób!
Ten przepis przyniosła do domu moja siostra i zakochaliśmy się w nim!
Co roku robimy duże ilości tych chrupiących i pysznych pikli.
Będą hitem, jeśli dacie im spróbować.

Najlepiej przygotować je używając małych ogórków. Jeśli używasz większych ogórków, przetnij je na pół.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 220g octu
  • 300g cukru
  • 25g soli
  • 200g musztardy stołowej
  • ok. 6 kg ogórków gruntowych

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać ze skóry. Powinnaś to zrobić w rękawiczkach. W przeciwnym razie skończysz z paskudnym osadem na skórze.
Obrane ogórki umieszczam w szczelnie zamkniętych słoikach.
W rondelku podgrzewam wodę, ocet, cukier i sól, następnie wszystko dokładnie mieszam i zalewam słoiki. Zakręcam je szczelnie i odwracam do góry nogami.
Następnie przystępuję do pasteryzacji. Słoik jest wtedy pasteryzowany na mokro. Słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Następnie przykrywam go ściereczką i doprowadzam do wrzenia. Zagotowuję wodę i gotuję słoiki przez około 30 minut. Pozostawia się je do ostygnięcia w watrze.
Po kilku dniach pikle będą wytrawne i gotowe do spożycia. Przechowuję je w spiżarni, piwnicy lub szafce. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

---
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas całkowity: 1h 10 minut
Ilość porcji: 6-8 słoików