Pierogi z kapustą i grzybami

Easy

Reklama

Pierogi to ulubieniec wigilijny i obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Oto przepis, który mam dla Was na moje ulubione pierogi z kapustą i grzybami. W moim domu są one zawsze podstawą.

W moim przepisie wykorzystuje się wyjątkową kapustę. Jest ona następnie doprawiona sosem sojowym. To dodaje głębi smaku i sprawia, że są naprawdę doskonałe.

Kapustę tę można podawać jako dodatek do dań lub wykorzystać do zrobienia ravioli i pierogów. Ten przepis jest idealny ze względu na delikatne ciasto i wyjątkowy farsz.

Moje pierogi, oraz inne wigilijne faworki podaję w pięknej srebrnej zastawie ze sklepu Home&You.

Na stronie sklepu pojawiły się nowe kolekcje świąteczne. Znajdziecie tam wykwintną zastawę, sztućce i dekoracje stołu. Możecie też znaleźć wyjątkowe ozdoby choinkowe. Całą świąteczną kolekcję można obejrzeć TUTAJ.

Na moim stole możecie zobaczyć tradycyjne potrawy, a także pierogi. Stół zyskał nowy wygląd dzięki pięknej dekoracji i podaniu.

Figurka Mrazo
Podkładki z dekoracyjnymi wzorami
Bieżnik Snebold
Świecznik Bilasso
Półmisek Estrellonis
Kubek Frostelly
Obrus żakardowy Precioso
Kubek Frostelly
Stroik Cutebubbles
Półmisek na śnieżne smaki
Dekoracja ledowa Starrydeco
Misa Espumo
Espumo talerz deserowy
Espumo talerz obiadowy
Sztućce Remico
Serwetka Khol 2 szt.

Ta piękna kolekcja to Twoja szansa, by przekonać się o tym osobiście!

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 250g zimnej wody
  • 10g oleju

Nadzienie:

  • 30 g grzybów suszonych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 10g masła
  • 50 g cebuli
  • 30 g sosu sojowego
  • 500ml wody
  • pieprz
  • liść laurowy , ziele angielskie, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę należy przygotować dzień przed przygotowaniem pierogów. Grzyby pozostawić do namoczenia na noc. Jeśli się spieszysz, możesz namoczyć grzyby we wrzącej wodzie przez 20 minut. Po namoczeniu grzybów nie odsączaj wody. Drobno posiekaj kapustę kiszoną. Jeśli nie lubisz kwaśnej kapusty, przed odcedzeniem przepłucz ją pod bieżącą wodą. Namoczone grzyby można pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Posiekaną kapustę i grzyby podsmażać na patelni przez kilka minut. Do garnka dodaj wodę z moczenia grzybów. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kapustę przez 1,5 godziny na małym ogniu. Przykryj wodą. Cały czas mieszaj i pilnuj, żeby kapusta się nie przypaliła. Dopraw kapustę sosem sojowym i pieprzem, gdy będzie miękka.

Jeśli zamierzasz wykorzystać kapustę do farszu w pierożkach lub ravioli, odcedź jak najwięcej płynu. Pokrój ją na małe kawałki.

Gdy farsz ostygnie, przygotuj ciasto. W misce połącz ze sobą olej i wodę. Do miski dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki razem w mikserze wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już wymieszane, użyj rąk, aby je zagnieść. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Pozwól ciastu odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto cienko i użyj noża do wycinania kółek. Wypełnij je farszem. Zlepić pierogi w całość. Po wyrośnięciu pierogów na powierzchnię, gotuj je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami.

Aby ułatwić napełnianie pierogów, umieść je w rękawie cukierniczym.

---

Czas przygotowania:2,5 H
Czas gotowania: 10 minut
Czas całkowity: 2h 40 min
Ilość porcji:50 sztuk.