Pomidory w puszce

Robienie domowych przetworów to świetny sposób na poczucie spełnienia. Choć wymaga to wiele pracy i czasu, satysfakcja z robienia własnych przetworów jest tego warta.

Moim faworytem do domowych przetworów są podłużne pomidory, znane również jako LIMA. Są świetne do robienia przetworów, ponieważ mają dużo miąższu i bardzo mało pestek.

W innym roku zrobiłam domowe pomidory krojone. Smakują dokładnie tak samo jak pomidory z puszki. Można je wykorzystać niemal do wszystkiego. Są świetne jako dodatek do sosu pomidorowego, zupy, pizzy i shakshuki. Można je stosować wszędzie tam, gdzie używa się pomidorów z puszki.

Składniki:

  • 10 kg pomidorów
  • 10 łyżeczek soli kamiennej (1 łyżeczka soli na 1 kg pomidorów).

Sposób przygotowania:

Pomidory myję. Usuwam skórkę z pomidora. Skórkę pomidora przecinam na pół w poprzek. Przy czubku pomidora usuwam twardą szypułkę. Po przygotowaniu pomidorów, gotuję wodę przez 2-3 minuty, a następnie wyławiam je. Pomidory gotuję we wrzątku, a następnie wkładam do zimnej wody na około minutę. Następnie z łatwością usuwam skórkę.

Następnie pokroiłam pomidory w drobną kostkę. Pomidory pokroiłam w plastry i przełożyłam do dużego garnka. Doprawiam pomidory solą i podgrzewam. Zmniejszam ogień i gotuję pomidory przez 15-20 minut, gdy zaczną się gotować. Delikatnie mieszam pomidory, uważając, aby ich nie połamać.

Ostrożnie umieszczam pomidory wraz z sokiem w rondlu z wrzącą wodą. Należy pamiętać o ostrożnym przelewaniu, aby słoik nie pękł. Słoik zamykam zakrętką (cały czas używam nowych zakrętek). Upewniam się, że zakrętka i obręcz są suche. Odwracam słoik do góry dnem i pozwalam mu lekko ostygnąć.

Pasteryzacja: Pasteryzuję słoiki, gdy są jeszcze mokre. Słoiki umieszczam w dużym garnku z grubym dnem, przykrywam ściereczką, a następnie zagotowuję wodę. Zagotowuję wodę, a następnie gotuję słoiki przez około 30 minut. Najważniejsze jest, aby woda nie dotykała zakrętek. Wyjmuję je z garnka i odwracam do góry nogami. Następnie pozwalam im ostygnąć.

Dostosuj sól do swojego smaku.

Gotowe produkty przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

---
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 1godzina