Pyszne rożki z Meksyku

Średni stopień trudności

Przygotuj prostą, ale efektowną przekąskę. Wystarczy zrobić tortillę ze składników, które każdy ma już w domu. Te rożki mogą być podawane na lunch lub kolację i możesz je zabrać do pracy lub szkoły. Takie rożki świetnie nadają się również na imprezową przekąskę.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 120 g fasoli w puszce
  • 75 g kukurydzy
  • 330 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 100 g sera
  • Przyprawa meksykańska: 1-2 łyżki
  • 100g passata pomidorowa
  • 4 plastry tortilli

Sposób przygotowania:

Tortillę przekroiłam na pół, a następnie zwinęłam w stożek. Następnie stronę łączącą kładę na rozgrzany talerz i smażę przez kilka minut, aby tortilla się skleiła. W następnej kolejności przygotowuję farsz. Na patelni rozgrzewam olej i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, podsmażam ją. Następnie dodaję mięso wraz z przyprawą meksykańską. Mięso smażę jeszcze kilka minut, aby straciło swoją surowość. Następnie dodaję pomidory, kukurydzę, passatę i fasolę. Mieszankę gotuję do momentu całkowitego wchłonięcia składników. Farsz odstawiam do lekkiego ostygnięcia. Gdy farsz ostygnie, dodaję do niego posiekaną pietruszkę wraz z odrobiną startego sera. Mieszam masę, a następnie napełniam rożki przygotowanym farszem. Na wierzchu posypuję serem. Gdy masa jest już gotowa, układam rożki na blasze do pieczenia i posypuję serem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Podgrzewam i odstawiam. Podaję po lekkim ostudzeniu.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas całkowity: 35 minut
Wielkość porcji: 8