Rozdarty chleb czosnkowy

Easy

Przygotuj puszysty, obrany chlebek czosnkowy. To idealna przekąska na imprezy czy sylwestra. Szybko zniknie z Waszego stołu, obiecuję.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 300g mąki
  • 175 g mleka
  • szczypta cukru
  • 5 g soli
  • 6 drożdży suszonych /15 g drożdży świeżych
  • 30 g masła
  • 60g masła czosnkowego (przepis tutaj).

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę dodaję do miski. Następnie dodaję do niej szczyptę cukru, sól, drożdże i letnią wodę. Na koniec wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie wstępnie wymieszane. Następnie do miski dodaję roztopione masło i dalej wyrabiam jeszcze przez kilka minut.
Przykrywam, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, a następnie smaruję go masłem czosnkowym. Ciasto kroję na cienkie paski i formuję je w harmonijki przed umieszczeniem w foremce. Po 10 minutach ponownie wyrasta.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 -40 min.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1h
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas: 1h 5 minut
Wielkość porcji: 1 bochenek