Rozdarty chleb czosnkowy
Easy
Przygotuj puszysty, obrany chlebek czosnkowy. To idealna przekąska na imprezy czy sylwestra. Szybko zniknie z Waszego stołu, obiecuję.
Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300g mąki
- 175 g mleka
- szczypta cukru
- 5 g soli
- 6 drożdży suszonych /15 g drożdży świeżych
- 30 g masła
- 60g masła czosnkowego (przepis tutaj).
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę dodaję do miski. Następnie dodaję do niej szczyptę cukru, sól, drożdże i letnią wodę. Na koniec wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie wstępnie wymieszane. Następnie do miski dodaję roztopione masło i dalej wyrabiam jeszcze przez kilka minut.
Przykrywam, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, a następnie smaruję go masłem czosnkowym. Ciasto kroję na cienkie paski i formuję je w harmonijki przed umieszczeniem w foremce. Po 10 minutach ponownie wyrasta.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 -40 min.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1h
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas: 1h 5 minut
Wielkość porcji: 1 bochenek