Sos grzybowy

Easy

Oto przepis, który mam dla Was na najlepszy gęsty, kremowy sos grzybowy. Najlepiej zrobić go z zebranych przez siebie grzybów. ?

Można go również zrobić z suszonych grzybów w zimie. Wystarczy przed jej przygotowaniem namoczyć je we wrzącej, osolonej wodzie.

Jeśli zrobisz ten przepis, oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 400g pieczarek
  • 100g cebuli
  • 15 g masła
  • 100g śmietany 30%
  • 5 g oleju
  • 100 g bulionu warzywnego
  • Pietruszka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyszczam. Drobno posiekaną cebulę podsmażam na oleju. Następnie dodaję do niej pieczarki. Gdy już się zrumienią, dolewam do garnka bulion i gotuję je pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Gdy bulion odparuje, dodaję śmietanę i redukuję sos, aż zgęstnieje. Doprawiam do smaku i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Do sosu dodaję zimne masło i mieszam, aż się rozpuści. Sos podaję z moimi ulubionymi dodatkami.

-----

Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 35 min
Wielkość porcji:4 porcje