Sos grzybowy
Easy
Oto przepis, który mam dla Was na najlepszy gęsty, kremowy sos grzybowy. Najlepiej zrobić go z zebranych przez siebie grzybów. ?
Można go również zrobić z suszonych grzybów w zimie. Wystarczy przed jej przygotowaniem namoczyć je we wrzącej, osolonej wodzie.
Jeśli zrobisz ten przepis, oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 400g pieczarek
- 100g cebuli
- 15 g masła
- 100g śmietany 30%
- 5 g oleju
- 100 g bulionu warzywnego
- Pietruszka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczam. Drobno posiekaną cebulę podsmażam na oleju. Następnie dodaję do niej pieczarki. Gdy już się zrumienią, dolewam do garnka bulion i gotuję je pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Gdy bulion odparuje, dodaję śmietanę i redukuję sos, aż zgęstnieje. Doprawiam do smaku i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Do sosu dodaję zimne masło i mieszam, aż się rozpuści. Sos podaję z moimi ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 35 min
Wielkość porcji:4 porcje