Zupa z białej fasoli

Ciepła i pyszna zupa fasolowa. Różnorodne tekstury i smaki. Jest łatwa do przygotowania, więc upewnij się, że masz ją gotową w domu.

Składniki:

  • 200g puszka białej fasoli
  • warzywa
  • Pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietany 18%
  • 3 szt. 3 szt.
  • 3 szt. 3 szt. grzyby suszone
  • 100g ziemniaków
  • 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 100 g kiełbasy myśliwskiej
  • 100g boczku wędzonego pieczonego
  • 3 kawałki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 zmielonych ziaren pieprzu
  • 20 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane, umyte warzywa umieszczam w garnku i dolewam 2-3 litry wody. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy, suszone pomidory, pieprz ziarnisty, ziele angielskie. Jedną cebulę kroję na pół, a następnie dodaję do garnka. Gotuję bulion na małym ogniu przez około 1 h. Następnie dodaję do garnka obrane i przepołowione ziemniaki i gotuję je do miękkości. Podczas gdy rosół się gotuje, siekam boczek i kiełbasę i smażę je na złoty kolor, aż tłuszcz z boczku się wytopi. Odsączam tłuszcz i dodaję do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażam ją, aż się zeszkli. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaję mąkę i smażę, aż nabierze złotego koloru. Bulion odcedzam. Z bulionu kroję w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę. Na patelnię dodaję chochlę bulionu i dobrze mieszam. Zawartość patelni dodaję do garnka i dobrze mieszam. Całość gotuje się przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Podaję z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1h 30 min
Czas całkowity: 1h 45 min
Wielkość porcji: 3