Zupa z białej fasoli
Ciepła i pyszna zupa fasolowa. Różnorodne tekstury i smaki. Jest łatwa do przygotowania, więc upewnij się, że masz ją gotową w domu.
Składniki:
- 200g puszka białej fasoli
- warzywa
- Pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g śmietany 18%
- 3 szt. 3 szt.
- 3 szt. 3 szt. grzyby suszone
- 100g ziemniaków
- 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 100 g kiełbasy myśliwskiej
- 100g boczku wędzonego pieczonego
- 3 kawałki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 zmielonych ziaren pieprzu
- 20 g mąki pszennej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane, umyte warzywa umieszczam w garnku i dolewam 2-3 litry wody. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy, suszone pomidory, pieprz ziarnisty, ziele angielskie. Jedną cebulę kroję na pół, a następnie dodaję do garnka. Gotuję bulion na małym ogniu przez około 1 h. Następnie dodaję do garnka obrane i przepołowione ziemniaki i gotuję je do miękkości. Podczas gdy rosół się gotuje, siekam boczek i kiełbasę i smażę je na złoty kolor, aż tłuszcz z boczku się wytopi. Odsączam tłuszcz i dodaję do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażam ją, aż się zeszkli. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaję mąkę i smażę, aż nabierze złotego koloru. Bulion odcedzam. Z bulionu kroję w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę. Na patelnię dodaję chochlę bulionu i dobrze mieszam. Zawartość patelni dodaję do garnka i dobrze mieszam. Całość gotuje się przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Podaję z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1h 30 min
Czas całkowity: 1h 45 min
Wielkość porcji: 3