Choinka z ciasta drożdżowego

Czy lubicie ciasto drożdżowe. Dziś mam dla Was wyjątkową choinkę wykonaną z ciasta drożdżowego.

Jeśli zrobicie ten przepis, proszę o oznaczenie mnie na Instagramie

Składniki:

  • 450g mąki
  • Sól - szczypta
  • 45 g cukru
  • 9 g drożdży suszonych
  • 260 g mleka
  • 45 g masła
  • 120g kremu czekoladowego

Sposób przygotowania:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Następnie zagniatam ją za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Mieszam wszystkie składniki razem i zagniatam. Miskę przykrywam folią i pozwalam jej odpocząć przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, a następnie pokrywam je kremem czekoladowym. Następnie nacinam boki, aby uformować trójkąt, który będzie choinką.
Z obu boków trójkąta wycinam paski i zawijam je dwukrotnie wokół swojej osi. Z ciasta zrobiłam gwiazdę i pień, które umieściłam na choince. Zostawiamy ją pod przykryciem na 10 minut, aby mogła ponownie wyrosnąć. Przed pieczeniem choinki smaruję ją jajkiem. Gotową choinkę można udekorować kolorowymi cukierkami i żurawiną.
Piekę w temperaturze 180°C przez 25-30 min, podgrzewając i studząc.

---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 1h 30 min