Ciasta drożdżowe z budyniem i truskawkami
Średni stopień trudności
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne. Delikatny budyń dodaje słodyczy, a truskawki rozpływają się w ustach. To jest gwarantowany hit lata.
Składniki:
Budyń:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 40 g erytrytolu
Truskawki:
- 200 g truskawek
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 30g mąki
- 15 g cukru
- 30 g masła
Ciasto:
- 300g mąki
- Sól - szczypta
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Aby ugotować budyń postępuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń przekładam na talerz i przykrywam folią clingową. Dzięki temu budyń szybciej ostygnie i nie utworzy się z niego kożuch.
Następnie do miski dodaję przesianą mąkę i cukier. Następnie zagniatam ją za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Wszystkie składniki mieszam ze sobą i zagniatam. Miskę przykrywam folią i pozwalam jej odpocząć przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W czasie oczekiwania robię kruszonkę, łącząc wszystkie składniki.
Truskawki myję i kroję na małe kawałki. Następnie dodaję do nich skrobię, a potem dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 5-6 części, formuję z nich kulki i układam na blasze. Następnie za pomocą szklanki robię w nich wgłębienia.
Do ciasta dodałam sporo budyniu, truskawki i kruszonkę. Brzegi ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, a wierzch i spód opiekam.
---
Czas przygotowania: 20 minutCzas oczekiwania.
: 1
hCzas pieczenia:
30 minTotal
czas1h50 minLiczba porcji
: 6 porcji.