Ciastka drożdżowe z masłem orzechowym
Poziom trudności: trudny
Oto przepis na pyszne drożdżówki, w których skład wchodzi kremowa pasta orzechowa i czekolada. Połączenie to jest dla mnie idealne.
Składniki:
- 25g drożdży
- 120ml mleka
- 20g cukru
- 300g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 35g masła
- Krem z masła orzechowego z mleczną czekoladą
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Masło dodaję do mąki. Następnie do mąki dodaję szczyptę soli oraz jajko i wyrabiam mikserem, który ma haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do niego masło i dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto odpoczywa około 1 godziny, rozwałkowuję je na prostokąt i smaruję kremem czekoladowym. Składam ciasto wzdłuż krótszego boku, od góry do środka ciasta do dołu złożonego kawałka. Ciasto kroję na 1,5 cm paski i zawijam je wokół własnej osi.
W ten sposób bułeczki są zaplatane. Następnie bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam je na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180°. Wyrośnięte bułeczki smaruję pędzelkiem białkiem jajka, a następnie posypuję ulubionymi dodatkami. Piekę przez 15 minut, z grzaniem góry i dołu.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 1h 45 min
12 porcji