Ciasto biszkoptowe z kremem i truskawkami
Domowe ciasto, zupełnie jak z cukierni. Pyszny delikatny biszkopt, rozpływający się w ustach krem, chrupiące owoce. Brzmi pysznie?
Składniki:
Ciasto biszkoptowe
- 6 jaj
- 100g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 150g mąki pszennej
- Sól - szczypta
Krem:
- 200g Mascarpone
- 400g twarogu w wiaderku
- 25 g cukru pudru
- 5 g żelatyny
- 200 g truskawek
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml wody
- truskawki
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowuję biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam, aż powstanie sztywna piana i stopniowo dodaję cukier. Po ubiciu białek dodaję kolejno żółtka, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodaję mąki i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewam na blachę o wymiarach 28x18 cali. Piekę w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Można również piec tosty na wysokim lub niskim poziomie. Biszkopt studzę, a następnie przekrawam na pół.
W międzyczasie przygotowuję krem.
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, aż się rozpręży. Następnie rozpuszczam żelatynę w mikrofalówce. Robi się to ostrożnie, aby się nie zagotowała.
Łączę twaróg, mascarpone i cukier puder. Aby napowietrzyć krem, wszystko dokładnie łączę. Do żelatyny dodaję 2 łyżki śmietany i dobrze mieszam. Dodaję żelatynę do kremu i dobrze mieszam. Gdy krem zastygnie, schładzam go, aż będzie lekko schłodzony. Następnie na biszkopt wykładam połowę kremu, potem dodaję pokrojone truskawki i resztę kremu. Następnie przykrywam drugim blatem i pozostawiam do zastygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczam je w 400ml gorącej wody. Studzę w lodówce i odstawiam do zastygnięcia. Do biszkoptu dodaję truskawki i zastygłą galaretkę. Przed podaniem pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 2h
Czas pieczenia: 25 min