Ciasto czekoladowe z masą budyniową
Poziom trudności: trudny
Mam dla Was przepis, który uwielbia cała moja rodzina. Jest to ciasto czekoladowe z masą budyniową. To niebo w gębie! Koniecznie trzeba go wypróbować!
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 90g mąki
- Szczypta soli
- 30 g erytrytolu
- 20g kakao
- 10g oleju
Krem:
- 400ml mleka
- 1 op. 1 op.
- 400ml śmietanki 30%
- 15 g żelatyny
- 30 g erytrytolu
Ponadto:
- Mały słoiczek z dżemem wiśniowym
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z solą, aż powstanie sztywna piana i stopniowo dodaję erytrytol. Po ubiciu białek do miski dodaję olej i żółtka i dalej miksuję przez chwilę. Do ciasta dodaję przesianą mąkę i kakao. Mieszam szpatułką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, opiekając na wysokich lub niskich obrotach. Po upieczeniu biszkoptu przez 10 minut, pozwalam mu ostygnąć w otwartym piekarniku. Następnie odwracam ciasto na drugą stronę, aby się spłaszczyło. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawam na pół. W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowuję krem. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzę go całkowicie. Do żelatyny dodaję odrobinę wody i odstawiam aż napęcznieje. Do schłodzonej śmietanki dodaję erytrytol i ubijam na sztywną pianę. Do miski dodaję ostudzony budyń i dobrze mieszam. Pozwalam rozpuścić się żelatynie w ciepłej kąpieli wodnej. Do masy żelatynowej dodaję 2 łyżki stołowe, dobrze mieszam, a następnie dodaję żelatynę do miski z kremem. Biszkopt przekrawam na pół, rozsmarowuję na nim dżem, a następnie dodaję krem. Przykrywam biszkopt drugą połową. Pozostawiam biszkopt do schłodzenia w lodówce na maksymalnie 2 godziny.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Czas całkowity: 40 minut
9 porcji