Ciasto czekoladowe z patelni
To szalenie pyszne ciasto czekoladowe jest gotowe w zaledwie 30 minut. Czyż nie jest to idealne rozwiązanie?
To ciasto może być wykonane w patelni.
Składniki:
Ciasto:
- 60g masła
- 50 g kakao
- 120 g mleka
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki do pieczenia
- 80g mąki
Do namaczania:
- 100 g mleka
Glazura:
- 25g masła
- 20g cukru pudru
- 15 g kakao
- 20 g mleka
- granola orzechowa
Sposób przygotowania:
Do przygotowania ciasta potrzebuję tylko patelni i noża. Na patelni rozpuszczam masło, następnie dodaję do niego kakao. Dobrze wymieszać. Następnie dodaję połowę mleka i mieszam. Po połączeniu składników dodaję połowę mleka i łączę do powstania jednolitej masy. Dodaję jajka, erytrytol i mąkę. Następnie dodaję proszek do pieczenia. Mieszam do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Gdy ciasto jest już gotowe do użycia, używam silikonowej szpatułki do czyszczenia brzegów mojej patelni, a następnie formuję ciasto w jej środku. Gdy ciasto jest już przygotowane, piekę je pod przykryciem na najniższym ogniu przez około 20-25 minut. Używam wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło. Jeśli nie jest wilgotne, ciasto jest gotowe. Zdejmuję ciasto z patelni za pomocą silikonowej łopatki. Następnie wykałaczką nakłuwam wierzch ciasta i moczę je w mleku. W czasie oczekiwania podgrzewam składniki polewy. Rozprowadzam ją na cieście i posypuję granolą orzechową.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Wielkość porcji: 6