Ciasto malaga

To najlepsze ciasto, jakie jadłam w ostatnim czasie. Przygotowałam je, wykorzystując ulubione czekoladki, Ty możesz wykorzystać swoje ulubione czekoladki lub zwykłą czekoladę.

Składniki:

Spód:

  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 10-12 czekoladek Malaga

Masa malinowa:

  • 500 g ricotty/twarogu z wiaderka
  • 1 galaretka malinowa
  • 30 g cukru (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

  • 500 g śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna

Dodatki:

  • świeże maliny
  • liofilizowane maliny
  • czekoladki Malaga

Przygotowanie:

Czekoladki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i schładzam. Płatki kukurydziane lekko kruszę, dodaję dni nich rozpuszczone czekoladki. Całość rozprowadzam równą warstwą w tortownicy (24 cm) i schładzam. W międzyczasie przygotowuję masę serową. W misce łączę ostudzoną galaretkę i ricottę, razie konieczności dosładzam. Możesz dodać do środka świeże maliny. Masę schładzam, gdy zacznie gęstnieć, wylewam ją na spód i schładzam. Gdy masa serowa stężeje, ubijam śmietankę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z dodatkiem cukru pudru i fix-u. Możesz użyć rozpuszczonej i ostudzonej wcześniej żelatyny. Fix lub żelatyna ma na celu ustabilizować masę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta. Pozostawiam jej małą ilość, aby ozdobić ciasto rozetkami. Ciasto dobrze schładzam i dekoruję.
Do dekoracji wykorzystałam świeże i liofilizowane maliny.

————–

Czas przygotowania: 20 min

Czas oczekiwania: 2h

Całkowity czas: 2 h 20min