Ciasto toffi
Proste i eleganckie ciasto. To zdecydowanie ciasto w stylu toffi! Jest delikatne i rozpływa się w ustach, zachwyci wszystkich. Koniecznie przygotujcie go w domu.
Składniki:
Pudding Mix:
- 1 op budyń waniliowy/toffi
- 400 ml mleka
- 100g masła
- 30 g cukru
Masa śmietanowa
- 400 ml śmietanki 30%
- 20 g cukru pudru
- 2 op cream fix lub żelatyna
Dodatki:
- Ciasteczka 200g
- 400 g kajmak
- czekolada
- 50g orzechów (u mnie orzechy włoskie)
Sposób przygotowania:
Aby ugotować budyń postępuję zgodnie z instrukcją na pudełku. Następnie przenoszę pudding na talerz i przykrywam go folią clingową. Pozwoli to na szybsze schłodzenie puddingu i zapobiegnie powstawaniu kożucha na wierzchu. Pudding można pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ubijam aż do lekkości, a następnie dodaję do niego po jednej łyżce budyniu. Dalej miksuję, aż masa będzie gładka. Ciasteczka umieszczam w naczyniu do pieczenia o wymiarach 28x18 cali. Następnie dodaję do ciasteczek masę budyniową i przykrywam ją kolejną warstwą ciasteczek. W następnej kolejności rozkładam kajmak i posypuję pokruszonymi orzechami. Przykrywam kolejną warstwą ciasteczek. Śmietanę ubijam do uzyskania sztywnej piany, dodając do niej fixy w celu ustabilizowania masy. Krem rozprowadzam na wierzchu ciasteczek. Ciasto zawijam w folię i odstawiam na noc do schłodzenia w lodówce. Ciasto posypuję startą czekoladą.
-----
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 12 h
Czas razem: 12 h 25 min
Liczba porcji: 15 porcji.