Cynamony

Mam dla Was idealny przepis na ciasto drożdżowe. Nigdy nie wrócisz do żadnych innych przepisów na ciasto drożdżowe po wypróbowaniu tego przepisu na ciasto drożdżowe.

Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne. Byłam w stanie zrobić ładnie wyglądające bułeczki używając nici dentystycznej do wycinania ciasta. Ciasto traci swój kształt, gdy jest krojone nożem.

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • Sól - szczypta
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Posypki:

  • 10 g cynamonu
  • 50 g cukru trzcinowego

Także

  • 20 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Następnie wyrabiam ją używając haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Mieszam wszystkie składniki razem i zagniatam. Przykrywam miskę folią i pozwalam jej odpocząć przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W czasie oczekiwania robię posypkę, mieszając wszystkie składniki razem.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, a następnie smaruję go masłem. Następnie posypuję je cukrem.
Ciasto zwijam wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą nici dentystycznej wycinam równej wielkości bułeczki. Układam bułeczki w formie, pozostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je białkiem jajka.
Piekłam je w temperaturze 180°C przez 30 minut. Wierzch i spód również opiekałam.
Na wierzchu polałam je lukrem.

-----

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 40 min

Czas pieczenia: 30 min