Cynamony
Mam dla Was idealny przepis na ciasto drożdżowe. Nigdy nie wrócisz do żadnych innych przepisów na ciasto drożdżowe po wypróbowaniu tego przepisu na ciasto drożdżowe.
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne. Byłam w stanie zrobić ładnie wyglądające bułeczki używając nici dentystycznej do wycinania ciasta. Ciasto traci swój kształt, gdy jest krojone nożem.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- Sól - szczypta
- 30 g cukru trzcinowego
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Posypki:
- 10 g cynamonu
- 50 g cukru trzcinowego
Także
- 20 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Następnie wyrabiam ją używając haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Mieszam wszystkie składniki razem i zagniatam. Przykrywam miskę folią i pozwalam jej odpocząć przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W czasie oczekiwania robię posypkę, mieszając wszystkie składniki razem.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, a następnie smaruję go masłem. Następnie posypuję je cukrem.
Ciasto zwijam wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą nici dentystycznej wycinam równej wielkości bułeczki. Układam bułeczki w formie, pozostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je białkiem jajka.
Piekłam je w temperaturze 180°C przez 30 minut. Wierzch i spód również opiekałam.
Na wierzchu polałam je lukrem.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min