Delikatny sernik kajmakowy

Co powiesz na serniczek na weekend? Idealnie kremowy sernik kajmakowy z serków homogenizowanych. Najlepszy na świecie. Przygotujesz bez użycia miksera!

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.

Składniki:

Masa:

  • 1 kg serka naturalnego homogenizowanego/twarogu z wiaderka
  • 300 g kajmaku
  • ekstrat waniliowy
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g herbatników

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 22 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Sernik upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce. Schłodzoną sernik z brzegu smaruję kajmakiem, posypuję prażonymi płatkami migdałów i świeżymi owocami.

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min