Delikatny sernik kajmakowy
Co powiesz na serniczek na weekend? Idealnie kremowy sernik kajmakowy z serków homogenizowanych. Najlepszy na świecie. Przygotujesz bez użycia miksera!
Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.
Składniki:
Masa:
- 1 kg serka naturalnego homogenizowanego/twarogu z wiaderka
- 300 g kajmaku
- ekstrat waniliowy
- 40 g mąka ziemniaczana
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
Spód:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g herbatników
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 22 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Sernik upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce. Schłodzoną sernik z brzegu smaruję kajmakiem, posypuję prażonymi płatkami migdałów i świeżymi owocami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min